måndag 6 september 2010

Biggest Looser - rätt blir fel

Kollade precis på Biggest Looser, på TV4. Jag gillar ju sådana där program med tjocka eller där folk ska gå ner i vikt.
Har väl en del åsikter om det programmet ... bland annat, så ger det ju folk en rätt skev bild om vad som är "bra" viktminskning. Själv så anser jag inte att 5-9 kilo minus på en vecka är särskilt bra. Det är onaturligt och knappast hälsosamt ... och troligtvis har man förlorat en väldig massa vätska. Visst ... nog kan man gå ner väldigt mycket den första veckan ... särskilt om man har en stor övervikt. Men då tycker jag ändå inte att man normalt borde gå ner mer än 4-5 kilo. Vissa av dessa personer hade gått ner bra mycket mer, så man kan ju fråga sig lite hur denna enorma viktminskning gick till.

  • Kanske hade de fått tillsägelser att äta massor precis före första vägningen och att inte bajsa före?
  • Kanske vägde de sig sent på dagen den första gången och tidigt på morgonen när det gått en vecka?
  • Kanske fick de dricka en massa vatten före första vägningen (utan att kissa ut nåt)?
  • Troligtvis åt de väldigt lite kost och en väldigt strikt kost
Får se om de tappar lika mycket nästa vecka, eller om denna enorma viktminskning endast var den första veckan ... då skillnaden mot det vanliga livet blev så markant. För jag anser inte att deras viktminskning hör till vad som är normalt ... och ingenting jag själv skulle uppmuntra till. Jag tycker det är så, så fel att personer som gått ner 2,5 kg på en vecka ska bli besvikna och få bilden av att det inte är tillräckligt, att de borde gjort mer ... och stå undrande över vad de gjort för fel.
Saken är ju den att de GJORDE inget fel! 2,5 kilo är en jätte bra viktminskning för första veckan. Därefter är det lagom att hålla sig på 0,5-1 kilo i veckan (för en tjej) ... om man vill ha en hållbar och bra viktminskning.
Men ... i Biggest Looser, så är ju grejen att man ska gå ner mycket ... mycket ... så fort det bara går ... och jag tycker det ger en väldigt felaktig syn på viktminskning. För mig, känns det inte hållbart ... och det ger verkligen en felaktig bild när man ger sken av att 2,5 kilo är dåligt.
Jag kan så pass mycket om viktminskning och hälsa ... både genom teori och praktisk livserfarenhet ... och jag blir faktiskt rätt upprörd över att man gör nåt som är rätt till nåt som är fel.

2 kommentarer :

  1. Håller med dig, 4-5 kilo är INGEN normal viktminskning. Dessutom tror jag man ska gå ner i lagom takt så att man inte bantar bort sitt förnuft också, vilket är väldigt lätt hänt.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt, 4 kg på en vecka är inte hälsosamt, det brukar vara mest vatten då. Däremot kan kraftigt överviktigta gå ner många kilo per vecka utan att det är ohälsosamt eftersom de har mer att "ta av". Men 5 kg är ju väldigt mycket, för måttligt överviktiga är det ju runt 1-0.5 kg/vecka som är "hälsosamt"

    SvaraRadera