onsdag 6 oktober 2010

Det man lägger ut på nätet syns av andra!



Idag har det cirkulerat runt ett statusmeddelande bland mina vänner på Facebook. Meddelandet löd så här:


"Allas telefonnummer är nu på Facebook!... Uppe till höger på skärmen klickar du på Konto sedan vänner. Gå till den vänstra sidan av skärmen och klicka på Telefonbok. Allas telefonnummer publiceras nu. Sprid vidare så dina vänner vet att detta händer så att de kan ta bort deras om de vill"


Öhm ... näe ... allas telefonnummer publiceras INTE på Facebook. Har man inte skrivit in sitt telefonnummer där, så blir det naturligtvis inte heller publicerat. Det är ju inte så att Facebook går igenom alla telefonkataloger i hela världen och sedan plockar ut de korrekta numren till alla personer. Självklart går det inte till på det sättet. Hur skulle det kunna göra det? För mig så låter en sådan sak helt ologisk.

Saken är den att nu har Facebook skapat en slags telefonbok ... så man enkelt kan hitta alla sina vänners nummer samlade på ett och samma ställe. Men ... där visas ju bara telefonnumren till de vänner som har skrivit in sina nummer. Dessa uppgifter har gått att hitta hela tiden ... i sina vänners profiler ... bara att Facebook nu har hittat på ett enklare sätt att hitta numren på.

Har man lagt ut sitt nummer på nätet, så är det väl självklart att folk kan få tag på de uppgifterna. Vill man inte att folk ska få tag på numret (eller adressen med, för den delen), så lägg inte UT sådana uppgifter på nätet!

Samma gäller väl egentligen statusuppdateringar och annat man skriver på nätet ... vissa verkar bli förvånade över att andra faktiskt kan läsa vad man skriver. En del kan ju skriva jätte märkliga grejer och sedan bli förvånade att någon sett vad de skrivit och att det vänds emot dem. Men snälla ... vill du inte att folk ska se vad du skriver ... SKRIV INTE DÅ!


Själv, så skriver jag varken ut adress eller telefonnummer. Jag vill dock vara hyfsat enkel att "hitta", men då räcker det bra med att lägga ut mailadressen och bloggadressen. Sen har jag inställt så att endast mina vänner får ta del av vad jag publicerar på Facebook.

Det mesta som jag skriver och publicerar på nätet, det står jag för. Det finns EN grej, som jag ångrat efteråt ... en personlig sak, som jag skrev i ett högst upprört tillstånd ... fast utöver det, så ångrar jag ingenting. Jag tycker inte att jag skriver några konstiga saker, utan står för exakt varenda grej. Jag är inte särskilt anonym på nätet ... men jag ÄR inte en sådan person. Jag är mig själv, jordnära, ärlig och okomplicerad. Eller så är jag VÄLDIGT komplicerad? Beror nog lite vem man frågar. ;-) Hur som helst, så är jag urusel på att ljuga, så därför är det enklare att bara vara mig själv ... i alla lägen. Jag är den jag är och det har jag alltid varit.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar