lördag 3 juli 2010

En härlig sommardag och skräniga turister

Idag har det verkligen varit ett helt underbart väder ... varmt, molnfritt och en fantastiskt strålande sol. Sååå fantastiskt vackert sommarväder ... och att det dessutom sammanföll på en ledig dag, var ju absolut toppen!
Synd bara att jag inte har semester än. Det är ju hela tre veckor kvar att jobba innan jag får gå på ledigt ... vilket känns som en hel evighet just nu. Men, men ... jag får väl njuta av vädret på helgerna i alla fall. Bättre än så här kan vi ju nästan inte få. Precis lagom skönt, tycker jag.

Idag var jag med barnen till Lilla holmen. Tänkte att vi skulle ge maken lite studiero hemma, så då passade vi på att gå till badstranden nu, när det var så vackert väder. Vi packade två ryggsäckar ... en med smörgåsar och saft och en med filt, handdukar och badkläder ... och så gav vi oss av. Ja ... efter att vi tagit på oss solkräm, förstås.
När vi kom fram, så lade jag ut filten på ett lämpligt ställe och efter att vi lagt allt på plats, så rusade barnen iväg. Själv stannade jag kvar på filten och solade. Jag är inte mycket för att bada ... åtminstone inte bland folk ... och visar mig ogärna officiellt i badkläder ... så jag behöll min sommarklänning på och låg där i solen och jäste istället. Det var jag mer än nöjd med!
Medan barnen hade kul i vattnet, så låg jag och lyssnade på alla skräniga Stockholmare som fanns där på stranden ... rätt nära mig. Ursäkta, alla eventuella Stockholmare som läser detta, men dessa människor lät verkligen mycket ... vilket jag inte tycker är helt ovanligt betéende av folk från den regionen ... särskilt när de befinner sig på semester. "MADDE! HAR DU TAGIT MED DRICKA?" "JASÅ ... I VÄSKAN?" så ropar Madde tillbaka: "JA ... DET FINNS BÅDE MED OCH UTAN KOLSYRA" 
Nåt annat jag hörde: "VILKET SKITSTÄLLE! DET FINNS BARA GLASS I KIOSKEN!" " MAN SKULLE HA TAGIT MED SIG ÖL HIT!"
Jo, tjena, tänkte jag. Det är ju liksom förbjudet att dricka alkoholhaltiga drycker på allmänna platser här, så det hade nog inte varit någon vidare bra idé.
Andra skrän jag hörde från dessa människor: "KAN JAG GE HENNE EN TILL BULLE?" sagt från en kvinnan till en annan.
De ropade hit och dit ... trots att de inte ens satt särskilt långt ifrån varandra ... men skrika ... det skulle de göra. Hm ... eller ... prata väldigt högljutt, kanske är en mer korrekt benämning.
Sen hörde jag en skåning prata med sin dotter också: "Vi är på Åland ... i Finland. Tervetuloa! Yksi, kaksi, kolme" sa hon.
Öööh, tänkte jag. Åland är enspråkigt svenskt. Varför försöker hon prata finska? Och varför säger hon "Välkommen! Ett, två, tre?" Ja, jösses ... dessa tokiga turister.
Turister, var det verkligen gott om på stranden. Kändes ju som om man var helt omringad av dem. Men så är det väl när man bor på en turistort, förstås. De finns ju överallt den här årstiden. Nästan så man känner sig i minoritet nu, faktiskt. På stan, är det fullt av turister. I affären, är det fullt av turister och på stranden är det fullt av turister. Överallt ... vart man än går ... så är det fullt av turister. Faktiskt, så tycker jag det är lite jobbigt med alla dessa utbölingar. Ofta hör man de ju komma med rätt korkade uttalanden också. En vanlig fråga man kan få från svenska turister, är: "Ursäkta ... hur mycket är klockan?" Så svarar man hur mycket klockan är och då kommer följdfrågan: "Är det svensk eller finsk tid?"
Öh ... varför skulle jag svara hur mycket klockan är i Sverige när vi befinner oss i Finland? Jösses, vad vissa människor verkar ha svårt för att tänka. Fast ... artig, som jag är, så svarar jag inte så drygt som min hjärna tänker.
Visst är det ju bra att det kommer turister hit också ... vi är ju rätt beroende av dem. Men ... personligen, så tycker jag mest att det är lite jobbigt med alla dessa människor ... och jag brukar tycka att det är rätt skönt när turistsäsongen är över. Men just nu, så är den i full gång ... och kommer hålla på ett bra tag till.
En gång i tiden, så var jag ju själv turist här ... för 6 år sen ... då var jag här som turist senast. Då var jag väl själv en sån där skränig, korkad turist ... som inte fattade någonting om Ålands seder och bruk. Men ... vi måste ju ha blivit väldigt väl omhändertagna som turister, eftersom vi flyttade hit sen på hösten. Ha, ha. :-)
Och nu är jag istället en gnällig Ålänning som klagar på alla högljudda och korkade turister. Tänk, så det kan bli.

Hur som helst ... efter att barnen badat en bra stund ... och efter att jag fått en massa sol ... så tog vi fikapaus. Saft och smörgåsar, hade vi ju med oss. Och tydligen, så var det inte bara vi som var sugna på smörgåsar, utan vi hade en VÄLDIGT närgången påfågel hos oss när vi fikade.



Jag tyckte faktiskt det var lite obehagligt att den kom så hemskt nära. Den gick ju nästan på filten ... men vi fick, tack och lov bort den sen.

Fler bilder ...

Innan vi gick hemåt, så gungade barnen en stund

På väg hem från Lilla holmen, så gick vi förbi affären och köpte lite middagsmat ... och så köpte vi varsin glass som vi åt på vägen hem.

Så det här har varit en riktig toppendag ... en helt underbar SOMMARDAG!

1 kommentar :

  1. Underbara Sommarbilder i ☼ men så otäckt med Påfågeln så nära trots att de är vackra/Kram!

    SvaraRadera