fredag 8 april 2011

Gottigott

Idag gav jag pappa i uppdrag att koka en burk kondenserad mjölk åt mig. Jag hade nämligen planerat att göra en Banoffepaj till kvällen. Det är ju bara sååå gott och det var rätt länge sen jag gjorde en sådan senast. Jag har i och för sig bara gjort det 1 gång tidigare, men det är ju inte särskilt nyttigt, så därför blir det inte av så ofta. Men gott, är det verkligen ... om man gillar godis och sötsaker. ;-)
Det är ju lite som godis.

Receptet som jag använder mig av har jag hämtat från Kryddburken. Det var det första recept jag kom i kontakt med och tyckte det var så bra skrivet och lättförståeligt.

Det här receptet:

Banoffee Paj


Banoffee paj är nog den absolut godaste pajen, både knaprig, söt kola, fräscha bananer och len grädde! Det speciella med denna pajen är den kondenserade mjölken i konservburk. Den är lite kul faktiskt! Det är kolasås på burk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 2 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! Har du inte provat baka denna paj tidigare så rekommenderar jag att du genast gör ett försök! ;-)

Det här behöver du :
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm
GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket! ;-)
Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge.
När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.
Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj! :D

Koka burken i 2 timmar, hela tiden täckt med vatten.
 
Efter 2 timmar i kokande vatten så har vi nu fått en tjock krämig toffee/kola! Digestivesmulor är blandat med smöret och ska tryckas ner i formen.
  
Bred ut kolasåsen på digestivbottnen, lägg över skivade bananer och toppa med grädde.

Dekorera med ännu mer bananer och krossad daim!

Om du gillar godsaker, så är det helt klart värt att testa. Det smakar verkligen som godis ... som godis med kola- och banansmak. Sött, är det ... men grädden mildrar det söta lite. Nu har ju jag bara testat detta en gång tidigare. Man gör det ju inte särskilt ofta, eftersom det är så onyttigt. Men hela familjen tyckte det var riktigt mumsigt när jag testade detta recept. Så nu får vi se om det blir en lika god upplevelse den här gången.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar