söndag 17 april 2011

En otrolig framgång!

Helt otroligt! Jag kollar på den Finska valvakan på FST och Sannfinnländarna verkar gå mot en riktig framgångssaga. Närmare 20!!! % av rösterna! Jag försökte leta på nätet efter deras partiprogram ... på svenska ... men det var inte det lättaste. De är nämligen inte det mest svensk-vänliga partiet, direkt. Faktum är att de är väldigt mycket emot det svenska språket. De vill slopa den obligatoriska skolsvenskan och de vill även att kraven på tjänstemannasvenska ska bort ... något som vore helt förödande för oss Ålänningar, t ex. Det är illa redan nu ... att få hjälp på sitt eget språk (Svenska), men om Sannfinländarna får som de vill, så blir det väl stört omöjligt att få någon myndighetshjälp från fastlandet utan att kunna Finska.
Hittade en del på Svenska Yle i alla fall. Där stod det bland annat:

Svenskan borde bli frivillig på alla stadier. Inte heller de svenskspråkiga ska behöva läsa finska, konstaterar partiet. Genom att avstå från skolsvenskan blir det mera tid över för andra språk, som engelska, tyska, franska, spanska och ryska som är speciellt viktig i östra Finland.
Kravet på tjänstemannasvenska ska bort och andelen svenskspråkiga program på YLE ska minskas till en nivå som motsvarar sex procent av bolagets budget.

Men det är inte bara svenska språket som Sannfinländarna är emot, utan de är över lag väldigt främlingsfientliga. Kanske inte riktigt i klass med Sverigedemokraterna, men ändå är de ett parti inom samma kategori. Det är rätt skrämmande, egentligen ... att sådana här partier går så mycket framåt ... överallt i hela Europa. Men samtidigt kan man ju tänka att det måste bero på någonting ... att det är ett slags "rop på hjälp". Folk har fått nog ... folk har fått nog av att invandrare kommer in i landet och tär på ens egen välfärd. De tar ens pengar och de tar ens jobb ... och så skyller man alltihop på invandringen och vill göra något åt den fruktansvärda situationen ... och då röstar man på ett parti som kanske kan göra någonting åt det. OBS! Detta är inte mina egna åsikter, utan mer som en förklaring på hur folk kan tänkas tänka.
Nu har ju dock inte Finland ens några stora problem med invandring. Vi tar in väldigt få invandrare jämfört med många andra länder ... exempelvis Sverige. Men tydligen är Finländarnas gräns för när de anser att måttet är rågat, mycket lägre än hos andra. Kanske mycket pga närheten till Sverige? Finländarna är väldigt medvetna om situationen i grannlandet och känner sig väl rädda för att det ska gå på samma sätt i Finland. Därför säger folk ifrån ... redan nu ... innan det plötsligt är för sent ... och man säger ifrån genom att rösta på Timo Soini och hans Sannfinländare. Det ligger ju i tiden för den här typen av partier, fast jag tycker ändå att det här extremt stora stödet som herr Soini fått var lite oväntat. HAN är VERKLIGEN valets vinnare! Bara att gratulera Timo Soini. Fast till det finska folket ... och framförallt det finland-svenska folket, så kan jag bara beklaga.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar