måndag 14 juni 2010

Allätare

I vanliga fall, så brukar vi aldrig servera mer än en rätt hemma (om vi inte äter 3-rätters eller om vi inte har buffé eller nåt). Men till vardags, så brukar vi aldrig ha någon specialkost för någon. Här äter vi vad som serveras och passar det inte, så får man äta vad man kan och får sen klara sig med det. Jag skulle aldrig laga någon annan mat till någon bara för att den personen inte tycker om just den maträtten. Så gjorde pappa med mig när jag var liten ... och det är jag oerhört glad för idag. Jag kanske inte tyckte om allt från början, men jag lärde mig äta en väldigt massa saker och blev en väldigt enkel person att bjuda på middag. Kräsen ... det är jag nog raka motsatsen till. Jag äter verkligen allt ... nästan, i alla fall. Jag äter inte surströmming, men har faktiskt smakat det några gånger. Jag äter heller inte gravad lax ... än ... men jag försöker att smaka varje gång det bjuds, i hopp om att jag så småningom ska lära mig att tycka om det.
Även som vuxen, så har jag lärt mig att äta en massa saker ... oliver ... först svarta och nu äter jag också gröna. Lax, åt jag inte alls förut ... men efter att jag provat gång på gång på gång, så har jag nu lärt mig att älska stekt lax. Varmrökt lax, kan jag också äta nu (även om det inte är nån favorit än), men kallrökt lax har jag ännu svårt för.
Jag är oerhört glad ... och tacksam ... över att jag redan som liten lärde mig att äta allt jag blev serverad. Aldrig att jag behöver tacka nej till maträtter eller byta ut ingredienser med motiveringen att jag inte tycker om eller att jag inte äter just det. Jag äter ju t o m gravad lax ... om jag skulle bli serverad och man inte får välja nåt annat. Så tänker jag "Kanske att jag snart lär mig tycka att det är gott?"
Tänk, vad mycket godsaker jag hade gått miste om, om jag gett upp provsmakningarna redan från början. Oliver, som är såååå gott ... och lax ... så jätte gott, ju. Lever, tyckte jag inte heller om från början. Men det lärde jag mig äta när jag var 4-5 år ... på dagis var det, minns jag. Sill, har jag dock alltid tyckt om.
Trots att jag som liten, blev "tvingad" att alltid äta maten som stod på bordet, så tänkte jag redan då att "När jag får barn, så ska jag göra precis likadant!"
Och den tanken har jag behållit genom hela livet ... och står för än idag. Mina barn får den mat som serveras ... och vill de inte ha, så får de inget annat istället. De får äta vad de kan ... och de måste åtminstone alltid smaka på maten.
Detta har resulterat i två allätare till barn ... långt ifrån kinkiga med maten. De äter vad som serveras ... och tycker det mesta är gott. Om det är nåt de inte är så förtjusta i, så går det oftast att plocka bort det från maten och äta resten. Efter många smakningar, så brukar de oftast tycka om det. Amanda har t ex varit lite kinkig med paprika i maten ... men då har hon bara plockat bort så mycket paprikabitar som möjligt och sen ätit resten. Fast igår, när jag gjorde gryta med paprika i, så åt hon allt ... utan att gnälla alls ... och tyckte nog det var gott t o m.
Mina barn är dessutom väldigt intresserade av mat ... och även av matlagning. Redan före Amanda fyllde 7 år, så började hon leta efter recept på Internet som hon skrev ut eller skrev av och som vi sen tillagade. Ja båda barnen uppskattar god mat oerhört mycket.
Vi lagar både enkel vardags mat och "finare" mat ... och barnen uppskattar allt. De föredrar nog dock den finare maten ... gärna 3-rätters. Fast det orkar man ju inte laga i tid och otid. Men ibland, så ...
Så har de ju två väldigt matintresserade föräldrar också. Vi uppskattar nog god mat, hela familjen, faktiskt ... precis som jag alltid velat ha det.

På vardagarna brukar vi dock sällan varken ha ork eller tid med någon ordentlig matlagning. Idag blev det t ex bara matrester ... så idag fanns det faktiskt, för ovanlighetens skull, flera alternativ att välja mellan.
Amanda valde potatis- och köttfärsgratäng, Viktor valde pasta med korvsås och maken tog ris med köttgryta. Själv tog jag lite grann från Viktor och lite från Amanda, så jag fick ju nästan som buffé idag. ;-)

1 kommentar :

  1. Mat är gott, gillar med det mesta kan inte komma på något speciellt som jag inte äter.. mina söner däremot är lite kinkiga men de får äta det det som serveras =)
    maja hon äter allt =)

    SvaraRadera