lördag 26 februari 2011

Kina och Kinesisk mat

Jag skrev ju för ett tag sedan om när vi lagade till en Kinesisk meny hemma ... i det här inlägget. Det var ju antagligen en rätt försvenskad Kina-meny ... men dock sådant som man blivit van med sedan man var liten ... dvs vårrullar, jasminris, sötsur sås och friterad banan. Sånt, som vi här i Norden, tycker är väldigt typiskt för just Kinesisk mat. Men tydligen skiljer sig den Svenska kinamaten väldigt mycket från den Kinesiska. På Mittens Rike kan du läsa mer om Kinesisk mat ... om äkta kinamat och hur den skiljer sig från den svenska. Det står bland annat:
"Kinesisk mat finns i en mängd olika varianter beroende på var i Kina man befinner sig. Kinamat i Sverige är heller inte samma sak som kinamat i Kina. När de första kinarestaurangerna kom till Sverige för ca fyrtio år sedan så fanns inte alla ingredienser man behövde för att laga den kinesiska maten. Därför tog man fram en speciell meny anpassad för svenska förhållanden. Denna meny har hängt kvar fram tills nu trots att man numera har andra möjligheter att få tag på kinesiska ingredienser."

den här sidan kan du läsa om maten i Peking ... också rätt intressant. Det skiljer sig ju en hel del mot våra egna matvanor. Jag tror jag skulle gå ner en del i vikt om jag åkte dit, för jag är verkligen inget vidare på att äta med pinnar. ;-) Viktor är dock riktigt duktig på det, så han skulle klara av det hur lätt som helst.
Det verkar i alla fall vara otroligt billigt i Peking. En starköl för 2 kronor på affären ... och 2-10 kronor på en restaurang! Inte för att jag tycker om öl, men till det priset, så skulle jag kanske överväga att lära mig dricka det. Jag skulle ju i alla fall hellre dricka öl än ren sprit, som det stod att Kinesiska män ofta brukar dricka.
Läste även att de inte tar emot dricks på Kinesiska restauranger. Det är ju superbra ... och nog väldigt bra att känna till om man åker dit någon gång.

Bild från "Mittens rike"

  Det skulle faktiskt vara rätt häftigt att åka till Kina någon gång ... och uppleva den äkta kinamaten ... på riktigt. Jag älskar ju att resa ... och jag gillar att få en massa nya matupplevelser. Jag vill gärna testa ortens specialiteter när jag är iväg någonstans. Det är ju en stor del av själva reseupplevelsen, tycker jag. Så Kina vore helt klart intressant som resmål. Det lär ju skilja en hel del från Europa. Jag har ju hittills aldrig varit i Asien ... inte ens till Thailand, som annars är så populärt nu för tiden. Men någon gång kanske det blir av? Någon gång ... när vi har mer pengar att använda till resande.
Tills dess, så får man väl laga till sina egna utrikiska menyer ... och drömma sig bort för en stund ...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar