torsdag 16 december 2010

Måste man sjunga i kör?

Är det automatiskt så att man ska sjunga i kör om man sjunger ... och om man har en rätt bra röst? Folk verkar liksom ta det för givet.
Idag har jag ju fått en del kommentarer på min sånginsats i "vår" lucka nr. 15 på Marknadsavdelningens julkalender. De som öppnade filen via den nedre länken (som gick till mediauppspelaren direkt), såg ju inte någon text, där det stod vem som sjöng ... så då har vi ju fått en del frågor om vem sångaren var. De flesta ser nog mig som en väldigt tystlåten och anonym person, så säkert har vissa blivit väldigt förvånade. Men hur som helst, så har jag idag fått en fråga från folk ...
"Vilken kör sjunger du i?"
Det är alltså inte bara en person som ställt den frågan. Inte två heller, utan fler än så. De frågar liksom inte OM jag sjunger i någon kör, utan tar för givet att så är fallet eftersom jag sjunger.
Varför är det så?
Alla kanske inte gillar att sjunga i kör? Själv har jag ju alltid älskat att sjunga, fast jag känner mig inte som någon körmänniska. Visst har jag ju varit med i körer ... i skolan och så ... fast har aldrig varit med i någon "riktig" kör. Det känns inte riktigt som min grej. Jag vill hellre sjunga solo och i mindre grupper ... så, som på Bel Canto, där jag går.
Det svarade jag också idag till en som ställde vilken-kör-frågan till mig. Då sa jag att jag inte är så mycket för att sjunga i kör, utan att jag hellre sjunger själv eller i mindre sammansättningar ... och när jag förklarar det för folk, så verkar de ju förstå.
Antagligen kanske folk tar för givet att jag sjunger i kör eftersom jag mer ser ut som en anonym kör-människa än som en solo-artist. ;-) Jag gissar att det är orsaken i alla fall.
Fast ... skenet kan bedra. ;-) Jag VILL inte vara anonym ... inte egentligen ... åtminstone inte när det kommer till sången. Det är ju något som jag KAN ... något jag behärskar och ett område där jag verkligen känner mig hemma ... och där jag faktiskt känner mig rätt självsäker. Visst ... jag är ingen person som sjunger i tid och otid ... men det tror jag knappast att kända sångare gör heller. Det verkar ju bara skrytsamt ... och nog rätt fånigt. Däremot så sjunger jag gärna i rätt sammanhang och jag vill gärna att folk ska veta om att jag kan sjunga. Om folk vet om det, så leder det till att man får fler tillfällen att visa upp sig och sin talang på. Att jag fick sjunga nu på vårt videoklipp, berodde ju på att jag sjöng med Bel Canto i Jomala kyrka ... och att Marknads avdelningens gruppledare var där just då och hörde mig (eftersom hennes son var med i ungdomsensemblen). Annars hade jag aldrig blivit påtänkt. Men nu var det hon som kom med förslaget till min chef ... att jag skulle sjunga på vår film ... och det blev jag ju faktiskt väldigt glad över ... särskilt eftersom jag tyckte att det blev väldigt bra. Fick en fråga idag om jag hade sjungit i någon mikrofon. Hennes avdelning skulle snart filmas och hon tänkte väl att man kanske lät bättre för att man hade en mic, eller nåt? Men ... det hade jag ju inte. Jag LÅTER  faktiskt så. På RIKTIGT! Helt utan musik, utan mikrofon eller några andra förskönande instrument eller verktyg. Vi spelade ju bara in sången i ett mötesrum. Jag stod bakom kameran och tittade på den röda pricken. Haha. En tagning, tog vi det på också. Faktiskt, så tyckte jag att det blev mycket bättre än vad jag förväntat mig. Jag trodde inte att det skulle bli så bra ... och det sa jag sen till den som filmade.
Nå ... någon superkändis är jag inte än i alla fall ... inte ens på banken. ;-) Dels så tror jag inte alla har sett filmen än (vissa kanske inte kommer se den alls) och dels så kanske inte alla som ser vet om att det är jag som sjunger (om de går in via den nedre länken, utan namn). Sen finns det kanske också sådana som inte bryr sig alls eller som tycker det är dåligt (hur otroligt det än må verka). Fast vi har i alla fall fått en del positiv kritik från folk som sett den, åtminstone. Vissa känner oro för sina egna inslag också ... att det blir svårt att slå. Men det är deras problem. Jag blev ju nöjd med vår video. :-)

Nu måste jag lägga mig, för jag ska upp tidigt i morgon. En kollega är ledig, så jag måste köra morgonprintningarna i morgon bitti. Dessutom börjar ju Viktor tidigt i morgon också.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar