måndag 13 december 2010

Lucia utan barntåg

Idag är det ju den 13:e December, dvs Lucia-dagen ... och mina syskonbarns 20-års dag. Otroligt att det redan gått 20 år sedan de föddes ... små, pluttiga bebisar, som bara vägde dryga kilot. Ida väntar ju nu sitt första barn. Han ska komma vilken dag som helst nu ... fast är väl beräknad till den 24:e. Hoppas han inte håller sig till det datumet, dock. Vore ju lite trist att fylla år på julafton. Fast blir det så, är det ju inte så mycket att göra åt. Tänk om han kommer den 28:e. Det vore ju lite kul. Det var ju den dagen mamma var född ... och den dagen min man fyller år ... så det vore ju rätt märkligt om han kom på just den dagen.
Nå ... får se när lilla Milo kommer. Har en känsla av att min syster hör av sig så snart den lille har kommit. Hon är sååå glad över att få bli mormor.

Tillbaka till ämnet "Lucia" ... i år var första gången på flera år som vi inte hade något barn i nåt Lucia-tåg. Vi har ju inget dagisbarn längre och i båda barnens skolor, så är det bara årskurs 6 som får vara med i Luciatåget. De andra eleverna får bara titta på. Så i år blev det då inget barn-lussefirande för oss. Men på julfesten nästa vecka får vi ju se våra barn uppträda (dock sammanfaller båda skolornas julfester, så då måste familjen dela sig, tyvärr).
Men ett Luciatåg, fick jag ju se i alla fall ... på jobbet. Ålands Lucia, var och besökte banken idag, så då fick jag både se och höra dem. Det var ju rätt trevligt och stämningsfullt.



http://pns.vasteras.se/sites/herrgardsskolan/bilderherrgrdet/Jul/luciat%C3%A5g.jpg

Jag tycker väldigt mycket om Lucia. Har ju själv varit med i en hel del Luciatåg och har ju mycket minnen kring det. Det var ju i Lucia-tågen som jag hörde hemma. Det var ju lite mitt område. Att sjunga, har ju alltid varit en stor del av mitt liv ... och i skolan hade jag alltid en självklar plats i tågen (de gånger vi fick vara med). På skolan jag gick, så var det elever från 3:an, 6:an och 9:an som fick vara med i Luciatåget. Vår klass, var dock den första, sista och enda 9:an som hade elever med i Luciatåget (högstadiet flyttades ju från den skolan efter oss). Tror vi var 6 tjejer från klassen som var med i Luciatåget det året. Vi älskade ju att sjunga, så varför inte? Vi skämdes inte för att vara med, utan tyckte bara det var kul ... och vi VAR ju väldigt duktiga. ;-) Vi sjöng lite stämmor och sådant ... och själv hade jag en helt egen sång. Jag sjöng "Det strålar en stjärna" helt solo. Det var jätte roligt ... och gick väldigt bra. När vi hade ett extraframträdande för föräldrarna sen på kvällen, så spelade dock läraren lite fel på min sång, men det gick bra ändå. Hon tyckte nog att det var väldigt pinsamt och bad mig ordentligt om ursäkt efteråt.
Även på gymnasiet så var jag med i Luciatågen. Vet inte om vi hade nåt det första året, men år två och tre så hade vi ... och då var jag med. Sjöng solo då också, för den delen. Det gjorde jag även vid julavslutningarna på gymnasiet ... sjöng solo, alltså.
Det är lite konstigt, egentligen ... jag är ju ingen person som framhäver mig själv. Jag är inte en sån som sjunger för folk i tid och otid och är ingen som räcker upp handen och ropar högt: "JAG kan SJUNGA! JAG vill! JAG kan! Ta MIG!" Nej, sådan är inte jag. Ändå hamnar jag ofta på att sjunga solo. Så har det varit hela livet ... ända sedan jag gick på dagis, faktiskt. Varför? Jo ... för att jag sjunger, kanske? Jag sjunger ju tillsammans med andra och då hörs ju min röst ... och antagligen så gillar folk vad de hör? Sen berättar jag ju för folk att jag sjunger, så då får ju folk reda på att jag kan sjunga. Sen om någon ställer en direkt fråga till mig ... om någon frågar mig ifall jag kan tänka mig att sjunga solo ... då tackar jag aldrig nej. Jag VILL ju sjunga solo, men gillar inte att själv begära att få göra det. Vill hellre bli tillfrågad ... och det brukar jag faktiskt bli. Konstigt, men sant.
Jag älskar ju att sjunga för folk, men vill inte verka framfusig. Men på något sätt, så kommer min "talang" alltid fram, och det leder ju då till att jag får förfrågningar.
Apropå sångförfrågningar, så fick jag faktiskt en sådan idag. Det var en på jobbets marknadsavdelning som frågade mig om jag kunde sjunga lite på ett videoklipp i morgon. De håller på att göra en slags julkalender i videoformat, där de filmar från olika avdelningar på banken och lägger ut en film varje dag. I morgon är det tänkt att vår avdelning ska filmas och då förslog hon att jag skulle sjunga. Hon var ju i Jomala kyrka, när jag sjöng där, så därför visste hon att jag kunde sjunga ... precis så som jag vill ha det.
Så nu ikväll har jag funderat över lite tänkbara låtar. Blir ju lite spännande. Får se hur det går. Har ju inte ens sjungit för mina kollegor än, men ska nu sjunga för hela banken. Haha. :-D Är ju inte live, dock ... tack och lov.

Nu ska jag i alla fall lägga mig ... så jag är utvilad i morgon. Natti, natti!

1 kommentar :

  1. var oxå med i lucia tåg , det är ju jätte kul =) sista jag var med i var nog i 9:an tror jag, . kommer mest i håg ett lucia framträdande för många år sedan tror jag gick i 5:an och vi lussa i församlningshemmet , hade levande ljus i håret och det satt lite snett och det droppa stearin rakt ner i huvudet på mig.. gjorde jätte ont trots våt trasa i håret.. men jag stog ut och sjöng och när det var klart sprang jag nästan ut ur lokalen och väste till min mor och mormor att ta bort ljuset =D

    SvaraRadera