lördag 27 november 2010

Lilla Jul

Idag är det ju Lilla Jul, här på Åland ... ja, egentligen firas det i hela Finland. Det är som en liten mini-version av den riktiga julen. Man har en liten gran (vi har dock köpt vår lilla julglan i en elektronikaffär, fast många har en riktig gran ... i litet format), barnen får nån liten julklapp och så äter man lite julmat.
Eftersom vi egentligen kommer från Sverige, så brukade vi ju inte fira Lilla jul innan ... men så flyttade vi ju till Åland för drygt 6 år sen, och då måste vi ju anamma de Åländska traditionerna ... och fira som barnens kompisar gör ... så nu firar även vi den här högtiden.

Det har faktiskt varit en väldigt aktiv dag idag. Dagen började med att barnen öppnade sina klappar, som nissarna hade lagt under Lilla julgranen på natten. Där fanns även tre klappar till ... som Amanda hade gjort till oss andra ... och slagit in. Klappen hon gjort till Viktor, var jätte fin ... och riktigt omsorgsfullt planerad och inslaget. Det var en gubbe, som hon hade gjort på fritids. Tänk, vilken gullig och omtänksam lillasyster hon är. Det var JÄTTE viktigt att fixa en present till sin bror. :-)
Av nissarna, fick Amanda Play-doh ... hon ville ha modellera, så nu fick hon en massa burkar i alla möjliga färger att göra figurer eller låtsasmat med ... och det blev hon jätte glad för. Viktor fick en förpackning med Harry Potter-lego, som han byggde ihop nästan med en gång. Sen anslöt han sig till Amanda och gjorde konstverk med hennes lera.

Efter att alla morgongöromål var avklarade, så åkte vi iväg till affären för att handla hem alla grejer till kvällens julbord ... plus att vi ju köpte hem saker för nästa vecka också. Så fick vi en impuls på affären att vi skulle fixa till en julskinka till kvällen också (hade ju tänkt skippa det egentligen) ... så då köpte vi en färdigkokt, som jag sen griljerade. Till riktiga jul, så vill jag nog dock koka skinkan själv, men nu funkade en färdigkokt som ett snabbt alternativ.
Så hittade vi ju mossa på affären också! Tala om att jag blev glad. Man var ju van från Sverige att alltid kunna köpa mossa till Adventsljusstaken på affären. Men när vi flyttat hit och skulle ha mossa till Advent, så hittade vi ingen mossa i någon affär ... så då frågade vi om det och fick till svar: "I skogen finns det mossa ... bara att plocka". Så då var vi ju tvungna att leta upp mossa i skogen ... och det har vi sen fått göra varenda år (förutom ett år då svärmor hade med sig mossa hit).
Men i år kändes det lite måttligt kul att bege sig ut i skogen för att hitta mossa. Det är ju KALLT ute ... och en massa snö ... så jag funderade ju då på om vi kanske skulle köpa dekorationsstenar och ha i staken istället för mossa. Men, så till min stora glädje, så hittade maken mossa på affären! Så nu blir det den gamla hederliga Adventsljusstaken ... och utan att vi behövde gräva fram nån mossa under snön.

Efter att vi handlat och efter att alla varor var undanplockade, så började jag med skinkan. När den sen var i ugnen, så gjorde jag i ordning smetanasillen och satte in den i kylen.
Sen blev det dags att baka ... saffransbröd. Jag vill ju gärna ha gjort saffransbröd till 1:a Advent, så det blev av även i år. Jag gjorde dock inga lussekatter, eftersom jag tycker smaken på de är lite tråkig. Istället gjorde jag som bullar ... fyllda med smör, socker, mandelmassa och russin. SÅDANA saffransbullar, tycker jag är riktigt goda. Så garnerade jag dem med flagad mandel.
Efter att baket var avklarat, såg tog jag mig en dusch och sen blev det dags att förbereda middagen ... skala potatis, sätta in morotslådan i ugnen, göra köttbullar och steka korv. Det tog väl ett tag att få allt färdigt, men tillslut blev det ändå dags för Lilla juls middagen. Ett inte allt för dignande julbord, men ändå fullt tillräckligt ... och gott, var det. Lär väl bli lite rester från det sen till lunch i morgon.
Så var det ju riktigt mysig stämning också ... tända ljus på bordet, Adventsstjärnor i fönstren och andra mysiga julsaker framme. Dessutom är ju vädret ute helt perfekt för att ge den rätta julstämningen. Det till och med snöade idag. MYS!


Tyvärr blev Amanda lite snurrig strax före middagen, så hon gick och lade sig redan en stund efter 19. Antagligen sov hon för lite i natt, så troligtvis kommer hon känna sig bra i morgon bitti ... och antagligen ordentligt utvilad, eftersom hon lade sig så tidigt ikväll.
Adventsljusstaken, har vi inte fixat än, men jag lovade Amanda att vänta till i morgon, så att hon också får vara med och pynta mossan.

Jag tycker det har varit en väldigt mysig Lilla Jul, i alla fall ... och nu tänkte jag gå och lägga bullarna i påsar och samtidigt fixa en kopp glögg till mig.  Sen blir det väl läggdags om en stund.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar