söndag 24 juli 2011

Ett fruktansvärt dåd!

Det har väl inte undgått någon ... vad som hände i Norge häromdagen. En högerextrem sjuk människa tog livet av en massa oskyldiga människor ... en massa oskyldiga ungdomar på ett socialistiskt ungdomsläger på Utøya. Han bombade även regeringskansliet i Oslo precis före.
Att jag säger att personen i fråga är sjuk, beror på att jag inte anser att en normal människa är kapabel att begå en sådan brutal massaker som den på Utøya. Det är en otroligt sjuk handling! Så många unga liv som släcktes vid ett och samma tillfälle. Det senaste jag läste var att dödssiffran nu är upp i 93 personer ... och dessutom finns det en hel del skadade. Det är så oerhört hemskt att jag inte finner ord.
Jag tycker att det känns extra jobbigt eftersom detta hände i Norge ... ett land, så nära oss ... grannar med samma syn som oss ... samma levnadssätt och samma typ av "religion" och kultur. Det ÄR skillnad om något sådant här händer i Afrika eller om det händer här. Norrmännen är ju som oss på många sätt ... man kan mer relatera till dem ... och det känns så fruktansvärt nära. Man kanske dessutom har norska vänner eller på annat sätt någon anknytning till Norge och då känns detta så oerhört stort ... och jobbigt.
Tänk att en enda person kan förstöra så fruktansvärt mycket! Det är verkligen helt ofattbart. Tydligen var detta extremt välplanerat också ... och otroligt genomtänkt. Han hade ju skrivit värsta "bibeln" ... ett 1500 sidor långt manifest, som han knåpat ihop under flera års tid. Detta håller nu polisen på att gå igenom ... och det lär väl ta en stund att plöja igenom i dess helhet, kan jag tänka.

Något ovanligt med detta dåd, är ju ändå att gärningsmannen faktiskt väldigt lätt blev gripen. Liknande händelser (dock med färre antal offer) har ju slutat med att gärningsmännen tagit sina egna liv efteråt ... men denna norrman valde en annan väg. Han valde att bli tagen av polisen och att få ge sin egen syn ... och förklaring efter att han utfört allt det där hemska.

Ikväll ska vi iväg på en ljusmanifestation vid Lagtinget ... för att hedra de döda och dess anhöriga. En sååå fruktansvärd händelse i vår nordiska historia.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar