måndag 25 juli 2011

Mer demokrati!

Kopierade detta från en statusuppdatering på Facebook, som en norsk vän hade skrivit ...

A german newspaper article says: "Even in their deepest sorrow the Norwegians don't get hysterical. They resist the hate. It is amazing to see how politicians and the whole country reacts. They are sad to the deepest thread of their souls. They cry in dignity. But nobody swears to take revenge. Instead they want even more humanity and democracy. That is one of the most remarkable strengths of that little country."
Jag tyckte det var väldigt bra skrivet. Det ger egentligen en rätt bra bild av hur vi nordbor är ... och hur vi reagerar. Nog känner väl de flesta innerst inne ilska och hat, men samtidigt tänker man ju att våld är fel väg att gå. Det kan aldrig komma något bra ur en attityd om att "våld ska bemötas med mer våld". Eller tankesätt som "öga för öga, tand för tand".  Visst var det verkligen ett fruktansvärt dåd som denna person gjorde, men vad hjälper det att bli aggressiv och gå till motattack? Vi lever i ett demokratiskt samhälle och vill så fortsätta. Det är viktigt att alla har rätt att uttrycka sina egna åsikter och vill man försöka ändra världen ... ta då hjälp av demokratin! Våld löser ingenting ... varken nu, då eller i framtiden. Jag tror nog ändå att de flesta norrmän fördömer denna handling. Självklart kan ingen tycka det är okej att ta livet av så många människor. Men att reagera med aggressivitet gentemot allt och alla löser inga problem. Och hämd? Vem ska de vilja ta hämnd på? Massmördaren? Alla högerextrema? Vapentillverkarna? De som gett puckot vapenlicens? Polisen? Vem? Nej ... sådana tankegångar föder bara mer våld ... och det är sådana tankegångar som startar krig.
Jag tycker det är helt rätt väg att gå ... att möta våldet med mer demokrati. Det är ju den vägen man också tycker att denne våldsman borde ha gått ... den politiska vägen. Ville han förändra världen, så borde han ha tagit hjälp av demokratin. Man kan ju inte ta livet av alla som inte tycker som en själv. Vilken värld och vilket samhälle skulle vi DÅ leva i? Våld löser ingenting.
Sen kan jag ju personligen känna att jag verkligen hoppas att denna fruktansvärt brutala mördare kommer att straffas hårt ... så hårt som det bara går. Jag är ju för rättvisa och tycker att man ska ta straffet av sina handlingar. Men ... då genom en rättegång ... en rättvis förhandling ... där förhoppningsvis en rättvis dom kommer att förkunnas. Tror dock inte att det egentligen finns något tillräckligt hårt straff som motsvarar dödandet av nästan 100 människor. Vi har alldeles för milda straff här i Norden. Begår man avskyvärda dåd, så tycker jag att man verkligen ska få lida för vad man gjort. Men det är en annan fråga.
Jag tycker dock att det är enbart den här personen som ska straffas. Det är HAN som utfört dådet. Det är HAN som planerat allt och det är HAN som är sjuk i huvudet! Det är HAN som ska få lida! Inte alla andra ... inte alla andra med liknande åsikter ... som väljer att istället gå den demokratiska vägen.
Jag tycker att man ska ha rätt att uttrycka sina egna åsikter ... men detta bör ske via demokratin. Man kan inte ta saken i egna händer och utföra massmord. Så gör man bara inte. Man använder sig av demokrati och av politik!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar