onsdag 4 maj 2011

Skulle du hellre ha MS än Borrelia?

Jag fick igår höra av en bloggläsare att MS är en bättre sjukdom att ha än vad Borrelia är, "för har du borrelia så får du ingen hjälp eller diagnos " skrev han.
Öh ... nej, för har man MS, så finns det ju JÄTTE mycket hjälp, liksom *himlar med ögonen*. Men får ta bromsmedicin som förhoppningsvis minskar sjukdomsaktiviteten med 30 % och så är det bara att hoppas att man ändå har en mild variant av sjukdomen, så man slipper bli riktigt sjuk och slipper bli rullstolsburen.
Visst ... om man har en jobbig variant av Borrelia, så är säkert inte det heller särskilt kul, men det är ändå en sjukdom som man KAN bli frisk från ... och jag tror det inte är lika vanligt att man blir riktigt handikappad av Borrelia ... så, som man kan bli av MS. Men vad vet jag?
Det är ju heller inte särskilt lätt att få en MS-diagnos, som bloggläsaren verkade tro. Det görs en rejäl utredning och trots att kanske alla tester tyder på just MS, så är det inte säkert att läkaren får ge en sådan diagnos i det läget. Man måste ju ha en sjukdomshistorik som matchar (bl a minst två olika skov vid två olika tillfällen, enligt min läkare) och så ska ju MR visa på något och LP (Lumbal Punktion=ryggmärgsprov) som visar på förhöjda värden. Så det är ju inte bara att man kommer till läkaren och får en diagnos, direkt. Vissa kan gå under utredning i flera år och kan inte få någon diagnos trots att allt tyder på att de har just MS. För mig så gick allt rätt fort, dock, men det berodde nog mest på att vi åkte till en privatklinik när jag hade mitt första skov. Vi åkte iväg så fort vi fick höra att det antagligen var neurologiskt ... och där fick jag göra MR med en gång (som visade på tre plaque i hjärnvävnaden) och LP hade jag redan gjort innan vi åkte hemifrån. Därför fick jag en preliminär diagnos redan efter 1,5 månad ... och innan det, så hade vi fått höra på privatkliniken att det troligtvis var MS. Sen fick jag snart därefter mitt andra skov och kunde därmed få sjukdomen fastställd redan 3 månader efter mitt allra första symptom.

Bloggläsaren menade på att han inte alls trodde att jag hade MS. I ett anonymt inlägg här i bloggen, så skrev han att han trodde jag hade Borrelia. Han hade Borrelia och kände igen symptomen.
Duh ... jag VET att MS och Borrelia har liknande symptom. Här på Åland, så är läkarna dessutom experter på just Borrelia och det var ju också den första sjukdomen som läkaren gissade på när jag kom till akuten 2007 ... Borrelia eller stress. Därför fick jag ju då ta ett ryggmärgsprov.
Men provet var negativt, vilket då gjorde att läkarna kunde utesluta Borrelia och att det då ökade på risken för att det var MS jag hade. Sen var det faktiskt tre olika läkare som trodde på MS (en allmänläkare och två neurologer) ... och jag trooor inte alla dessa skulle gissa så fel. Jag tror faktiskt inte en MS-specialist skulle ta så fel.

Sen, huruvida MS är en bättre eller sämre sjukdom att ha än Borrelia ... det kan ju inte jag avgöra. Jag har aldrig haft Borrelia. Men generellt sett, så skulle jag nog inte hålla med i hans påstående, för Borrelia kan man ju faktiskt bli frisk från ... och framtidsutsikterna är nog rätt mycket bättre vid Borrelia.
Fast om man har en väldigt snäll variant av MS, så kanske MS känns som en bättre sjukdom ... bara man ändå slapp sprutorna, så. ;-)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar