lördag 21 maj 2011

En fantastisk upptäckt!

Igår gjorde jag en fantastisk upptäckt! Jag har ju känt att min kropp verkat vara i mycket bättre skick den senaste tiden ... har inte haft så mycket besvär av min MS och jag har faktiskt kunnat småspringa i trapporna på jobbet nu, vilket jag inte kunnat göra på flera år. Med jämna mellanrum, så brukar jag testa mitt svaga vänsterben genom att ligga ner på rygg och lyfta benet rakt upp i luften så långt det går. I början ... direkt efter mitt första skov ... så kom jag nog bara någon dm ... och sen, när det stabiliserat sig, så orkade jag väl få upp benet något högre (dock inte så mycket som jag kunde innan ... när jag var frisk). Samma test har jag fått göra på mina läkarundersökningar och just det testet är väl det enda som gett mig minuspoäng ... svagheten i vänsterbenet. Allt annat har varit okej, men just styrkan i vänsterbenet har varit under vad som är normalt. På läkarundersökningarna så har han även velat att jag ska lyfta upp båda mina ben samtidigt ... och DET har verkligen varit helt omöjligt. Jag har fått ta i allt jag kunnat, men ändå har jag inte lyckats lyfta benen mer än några cm. Det har verkligen inte gått.
I början sa min läkare att han trodde det skulle bli bättre. Ja, till och med att det skulle gå över helt. Men tiden bara gick och svagheten bestod ... och efter några år, så trodde jag inte längre att det någonsin skulle bli bättre. Visst var det ju bättre än från början ... fast långt ifrån normalt ... så jag trodde det var så det skulle vara nu ... och jag accepterade det.
Jag har ju testat benet från och till hela tiden, fast i början testade jag oftare. Ibland gick det bättre och ibland gick det sämre ... fast jag kom ändå aldrig mer än till typ 40-45 graders vinkel. Men nu, när det känts så bra en längre tid, så har jag inte tänkt på att testa benet alls. Så kom jag igår kväll på att jag kanske skulle testa ... just eftersom det faktiskt har känts så pass bra. Först testade jag i Amandas säng ... och tro't eller ej, men med vänsterbenet lyckade jag komma helt upp! För första gången på ca 3,5 år! Jag testade sen på det hårda golvet och faktiskt ... det funkade även där! WOW!
Så tänkte jag att jag skulle testa med båda benen samtidigt, vilket är mycket svårare. Hade ju inga stora förhoppningar eftersom jag inte lyckats så bra med det innan. Men ... jag klarade faktiskt av att lyfta båda benen samtidigt upp i luften ... hela vägen! Superglad, blev jag! Verkligen!
Alltså ... det kändes ju lite skakigt, så heeelt som innan jag blev sjuk, var det ju inte. Men ändå var jag sååå mycket starkare i benet än vad jag varit på många år. Är otroligt glad över det. Glad ... och förvånad. Riktigt häpen, blev jag faktiskt. Trodde verkligen aldrig att jag någonsin skulle kunna få tillbaka så här pass mycket styrka i benet igen.

Var ju tvungen att ta ett bildbevis också. ;-)


Alltså ... jag vet att jag inte har benen helt i 90 grader på bilden, men det var tungt att ha benen uppe så länge under tiden som Viktor tog kort på mig. Fast trots det, så lyckades jag tidigare inte ens ta mig halvvägs än som jag har benen på bilden. Kanske att jag NÄSTAN kunde ta mig halvvägs om jag lyfte endast vänsterbenet. Med båda benen (vilket är tyngre), så kunde jag nog inte ta mig upp mer än max en tredjedel av detta. Så för mig känns det här otroligt stort!

1 kommentar :

  1. Vad roligt Åsa!! Hoppas det håller i sig . Stor kram =)

    SvaraRadera