torsdag 13 januari 2011

Julutsopning

Idag är det 13:e Januari ... dvs Tjugondag Knut ... och här på Åland, så brukar barnen då klä ut sig och gå runt till folk och sopa ut julen ... så, som man brukar göra vid påsk i Sverige (och då klä ut sig till påskkärring). Om Tjugondag Knut kan du läsa här.
Hittills har mina barn aldrig varit iväg och sopat ut julen, men i år ville Amanda verkligen göra det. De hade ju pratat om det i skolan och alla ungar verkade planera att gå på julutsopning. Så maken ringde till en bekant (som är pappa till Amandas kompis) och han berättade att de skulle till Hammarland en stund senare och sa att Amanda kunde få följa med dit om hon ville ... och det ville hon ju sååå gärna. Så då tog jag fram maskeradsminket och målade Amanda som ett katt ... eller ... det skulle åtminstone se ut som en katt ... med rosa nos och morrhår. Sen har Amanda ett katt-diadem, som hon skulle ha på sig. Efter en alldeles för lång väntan (enligt Amanda) som kom de och hämtade henne och plötsligt var jag helt ensam hemma, eftersom maken var ute på promenad och Viktor var på judoträning.
Jag trodde ju inte att vi skulle få hit några julutsopare. Förra året kom det inga hit och så bor vi ju lite konstigt, eftersom man måste gå in genom ytterdörren och uppför en trappa inne i tamburen. Utifrån ser det ju annars ut som en vanligt villa.
Därför blev jag väldigt förvånad när jag hörde röster i trappen och när det sen knackade på dörren. Men snäll, som jag är, så gick jag ju såklart och öppnade ... och där utanför dörren stod en hel drös med ungar ... 5-6 stycken, tror jag. Jag kände ju igen en av pojkarna och vet att han bor några hus bort ... och han har varit här en gång, så han vet ju att vi bor här (var väl kanske därför de hittade hit).
Det är ju en himla tur att vi alltid har godis hemma. Vi har en särskild godislåda, där vi lägger allt godis. Så jag gick ju dit och kollade vad som fanns ... och hittade snabbt nåt gott som barnen kunde få. En helt oöppnad påse med choklad-bars, hittade jag ... så jag gav de två bars var. De blev nog nöjda och tackade så snällt ... och lovade att återkomma nästa år. :-D Hm ... ja, om vi bor kvar här så länge, så ... (de som känner oss lite grann, vet nog om att vi sällan bor länge på ett och samma ställe). Men det visar sig väl ...

Hemma, har vi dock inte sopat ut julen än. Jag orkar inte ta itu med något sådant på en vardag kväll, så det får vänta till helgen. Få se hur mycket ork man kommer ha då, men vi måste väl försöka få bort julen nu ... och så behöver det städas. Fast maken är ju borta typ hela lördagen och Viktor har judoträning på dagen, så vi får väl se hur mycket vi hinner. Vill ju liksom inte göra allting själv. Men, men ... får väl ta det på söndagen annars.
Vi behöver i alla fall inte handla i helgen, för det ska maken göra i morgon ... så nu tänkte jag skriva en inköpslista till honom.
Sen är det alldeles strax läggdags för mig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar