fredag 26 augusti 2011

Vi översköljs av information

Jo .... jag tänkte att jag skulle fortsätta där jag slutade igår. Orkade ju inte skriva allt som jag hade tänkt, men nu har jag lite mer tid. Mer ork, har jag inte ... men mer tid, eftersom klockan inte är så mycket än.

Jag har funderat lite på hur mycket information vi egentligen får ta del av nu för tiden. Förr, när jag själv var liten och gick i skolan, så var det väl kanske att man tog hem nån lapp till pappa ibland ... men inte mycket mer än så. Föräldrarna hade nog egentligen inte någon superkoll på vad deras barn gjorde i skolan, utan de fick förlita sig på vad barnen sa och så kanske att de fick skriva under saker ibland eller så fick de hem nån lapp om föräldramöte eller kvartsamtal. Läraren hade de inte någon kontinuerlig kontakt med och heller inte andra föräldrar. Jo ... visst fanns det ju föräldrar som hade koll även på min tid ... men det var sådana som sprang hos läraren typ hela tiden och skulle veta allt om allting och ville berätta allt. Fast dessa föräldrar hörde ändå till en minoritet.
Men nu för tiden så ska alla föräldrar ha superkoll på precis varenda liten grej. Nu ska alla ha regelbunden kontakt med skolan ... minst en gång i veckan, men gärna flera. Nu har barnen veckodagböcker som ska signeras varje vecka och dessutom ska man så ofta man bara kan kolla in på Fronter ... en nätbaserad läroplattform. Där finns en massa information om skolan, schema, vad som är på gång och varje vecka uppdateras den med ett veckobrev som klassläraren skrivit. Detta veckobrev måste man läsa varje vecka (kommer oftast ut på fredagen för nästföljande vecka). Ibland kan det också hända att ändringar görs, så därför är det bra att kolla in där någon gång mitt i veckan också. Till Fronter har även barnen egna inloggningsuppgifter och bör kolla in där emellanåt för att ta del av informationen där ... och så finns det lite lärorika spel där också.
Ja, så har ju skolorna egna hemsidor också där man såklart också bör kolla in nån gång ibland, fast just det brukar jag nog faktiskt vara lite dålig på. Jag tycker att det räcker med klassinformationen ... och den övriga informationen som jag kan läsa i Fronter.
Det är ju så otroligt mycket information man ska ta del av nu för tiden. Föräldrarna ska verkligen veta allt om precis allting ... och läraren måste försäkra sig om att föräldrarna tagit del av all information genom att få underskrifter i veckodagboken. Sen har vi ju mejlen också ... "tveka inte att skicka ett mejl om det är nåt". Nu för tiden är det lika självklart att alla har mejl som att alla har telefon eller mobiltelefon. Det är så otroligt lätt att utbyta information idag. Skicka bara ett mejl, så går det ut till alla föräldrar i hela klassen. Det är så otroligt enkelt.
Det måste vara en fruktansvärt stor skillnad nu mot hur det var när jag själv gick i skolan. Då hade nog inte föräldrarna så jätte mycket koll och visste nog inte så mycket om vare sig läraren eller de andra föräldrarna. Men idag vet man allt om alla. Man har Fronter, man har mejl och man har Facebook. Det är så oerhört enkelt att ha koll på allt idag ... både på folk och på skolarbete. Vi översvämmas av information nu för tiden och man har verkligen koll på allt.


För mig, som är lite av ett kontrollfreak, så känns det rätt tryggt att veta om allt som händer ... men jag tror nog att vissa kan känna all den här informationen som rätt jobbig. Det blir nästan too much. Men det är nog bara att vänja sig, för jag tror knappast att allt detta informationsflöde är en övergående fluga. Nej, det här informationssamhället är nog här för att stanna.


1 kommentar :