tisdag 9 augusti 2011

Åsa- Nisse Wälkom to Knohult

Igår blev det en oplanerad filmkväll, här hemma. Maken gick iväg med Viktor till polisen för att hämta ut sitt nya körkort och när de kom tillbaka så hade han med sig tre filmer. De hade varit förbi video-butiken på vägen hem och det blev ju jag jätte glad för, förstås. Jag älskar att kolla på film, så det var riktigt nice.

Hur som helst ... den ena filmen de hade hyrt, var den nya Åsa-Nisse filmen ... Åsa-Nisse Wälkom to Knohult. Jag har ju velat se den ... trots att den har fått väldigt dålig kritik. Jag har ju sett de gamla Åsa-Nisse filmerna ... vissa har jag sett flera gånger, till och med ... så därför ville jag ju se även denna.

De gamla Åsa-Nisse filmerna tycker jag inte var särskilt bra, egentligen. Visst kunde det finnas lite lustiga episoder i dem, men det mesta var ändå rätt knasigt och overkligt. Jag tror att de som är helt lyriska över dessa gamla filmer, är det pga den nostalgiska biten. De har minnen kring filmerna och eftersom de då inte hade så mycket annat att jämföra med, så tyckte de ju att dessa filmer var SÅ bra och SÅ roliga. Har hört kommentarer från jobbarkompisar till exempel, att Åsa-Nisse är ju ändå Åsa-Nisse och honom går det inte att göra om eller göra bättre. Men personligen, så tror jag att detta mest handlar om nostalgi och gamla minnen. För de gamla filmerna var verkligen inte så bra och att göra dessa filmer bättre anser jag borde vara hyfsat enkelt, egentligen.
Men ... nu har jag ju sett att den här nya filmen fått väldigt dåliga recensioner, så jag hade verkligen inga höga förväntningar nu före jag såg den. Därför blev jag oerhört förvånad och faktiskt väldigt positivt överraskad. Filmen var ju verkligen sååå mycket bättre än vad hade föreställt mig. Buskis-humor? Ja, visst. Men det SKA det vara. Overkligt? Ja, visst. Åsa-Nisse SKA vara overkligt. Han SKA göra knasiga uppfinningar som egentligen inte är särskilt realistiska. Det SKA även hända overkliga saker, som att de rider på en älg och vinner galopptävlingar. Det är så som Åsa-Nisse SKA vara. Annars är det inte Åsa-Nisse. Man kan inte jämföra äpplen med päron, därför kan man ju inte jämföra denna komedi med andra komedier utan man måste jämföra denna film med andra Åsa-Nisse filmer. Vet inte om det är så som kritikerna har gjort, men jag bryr mig egentligen inte särskilt mycket om filmkritiker. Jag kan bilda mig en egen åsikt och tycker inte att något är bra bara för att en kritiker säger det eller att en film är dålig för att en kritiker sagt så. Nej, jag är nog rätt open minded och bedömer själv vad jag tycker om filmer jag ser.
Mina åsikter om denna Åsa-Nisse film är då klart mer positiva än kritikernas. Jag tyckte faktiskt att filmen var riktigt bra. De hade verkligen fått in själva Åsa-Nisse känslan i filmen. MEN ... den här filmen var bra mycket bättre än de gamla, svart-vita filmerna. Jag skrattade typ från början till slut och eftersom handlingen gick rätt fort, så var man ju tvungen att hålla igen på skrattandet lite för att kunna hänga med i handlingen. Det var inte mycket dödtid i filmen, utan det hände saker mest hela tiden och även de mest knasiga saker kändes på något sätt helt självklara. Filmen var väldigt bra sammanflätad och dialogerna funkade perfekt. Man var ju tvungen att lyssna på vad alla sa ordentligt, för det fanns en hel del underfundiga, humoristiska uttalanden som man kanske inte hann reagera på om man inte lyssnade på allt.
Det var ju många kända skådespelare och komiker med i filmen också och jag tyckte absolut att dessa gjorde ett otroligt bra jobb. De passade väldigt bra för de roller de spelade. Kanon!
En hel del filmer som man sett, har känts oerhört trista och man har efteråt suttit gapande och undrat vad den ens handlat om och varför den tagit slut utan att den kändes klar. Men denna lämnade inga som helst frågetecken. Handlingen var absolut färdig och tiden framför TV:n kändes inte alls som bortkastad. Tvärtom!
Detta var absolut den bästa Åsa-Nisse film som jag sett och då har jag faktiskt sett flera stycken, så jag vet vad jag pratar om. Jag har dessutom läst många Åsa-Nisse serier och tycker att denna film verkligen fångade Åsa-Nisse perfekt!
Eftersom jag skrev tidigare att man inte ska jämföra äpplen och päron, så ska man därför jämföra denna film med andra liknande typer av filmer och i den genren, så skulle jag ge den här filmen betyget 4 (av 5). För jag tycker verkligen att den var otroligt sevärd ... en enkel och rolig underhållning. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar