måndag 21 november 2011

Hellre blir jag vegetarian än insektsätare

Igår kväll så såg jag något rätt obehagligt på TV:n ... nämligen en massa äckliga larver och andra läskiga insekter. Är det något som jag verkligen ogillar, så är det insekter ... och då speciellt sådana där små larver ... såna som ser ut som typ likmaskar. UÄCK!

Fast det äckligaste med programmet var egentligen inte larverna i sig, utan att de pratade om dem som en framtida föda för oss människor! Redan nu så finns det folk i Sverige som föder upp insekter ... fast inte till människoföda än så länge, utan insekterna ges till djur. Men enligt uppfödarna, så vore det inte en helt omöjlig tanke att man så småningom börjar föda upp insekterna till människomat. De pratade om att man kanske skulle kunna göra mjöl av skalbaggar och baka bröd på det ... eller att man kunde använda insekterna till all möjlig typ av matlagning. Kvinnan sa till exempel att hon skulle kunna tänka sig att ha det i köttfärslimpa eller annat.
Jag tänkte då: "Vilken tur att jag inte bor tillsammans med henne!" Om hon är så open-minded, så skulle man ju kunna stöta på lite vad som helst i maten. "Mmm, vilka goda köttbullar". "Vad kul att du tycker det! Det är larver i dem."
Nä, jag vet inte om jag skulle klara av något sådant. Tror jag skulle bli sjukt illamående efter vetskapen om att jag just ätit upp en massa äckliga larver ... en massa krypande, slingrande saker.

Jag vet ju att man i vissa delar av världen faktiskt ÄTER insekter ... i grytor, friterat, chokladdoppat ... eller vad än de kan tänkas använda insekterna till.
Aftonbladet kan man läsa att det idag finns 527 insektsarter som utgör människoföda i 36 olika länder i Asien, Afrika och Amerika. Fast här i Europa, så lär det ju knappast vara särskilt vanligt ... än  ... men enligt programmet jag såg på igår, så kunde det bli verklighet så småningom. De sa att jordens befolkning växer sig allt större och det blir svårt att i framtiden kunna producera en tillräckligt stor mängd kött för att kunna tillgodose allas behov. Då kunde insekter bli en räddning.
För de flesta i den här delen av världen, så känns det ju inte särskilt naturligt att äta insekter ... utan det ses som något man inte gör ... något läskigt ... något äckligt. Men ... det gäller bara att komma förbi barriären, sa de i programmet. Bara man gjorde det, så skulle det inte vara några problem med att använda insekter i matlagningen.

Men för egen del så kan jag säga att jag aldrig under några som helst omständigheter kommer att sätta i mig larver. NO WAY! Aldrig i livet att jag börjar äta sådant! Nej, om det kommer en sådan dag att köttet är på väg att ta slut och att man måste hitta andra lösningar på att få i sig protein ... den dagen kommer jag allvarligt överväga att bli vegetarian. Jag älskar verkligen kött och vill inte bli vegetarian egentligen, men om valet står mellan en helt vegetarisk kost eller att äta insekter, så väljer jag helt klar den vegetariska vägen. Nog för att jag är allätare, men inte så pass att jag äter larver eller skalbaggar. Insekter kommer aldrig någonsin att bli ett alternativ för mig.

3 kommentarer :

  1. var ska du få protein ifrån och övriga livsviktiga vitaminer ifrån?....man kan inte leva enbart på grönsaker...se på urbefolkningen, de äter gärna en sådan mat...för det innehåller protein...jag tycker jävligt synd om barnen som blir tvingad att inte äta kött...för det behövs i vårt naturlga födoämnen som finns....jag äter både grönsaker och kött, det gör rovdjuren oxå...de är kötttätare... och vissa växtätare....av naturen skapad. vi är skapad att äta båda delar. ....lev i kärlek....mvh Ove

    SvaraRadera
  2. Hej, jag skulle vilja ta upp tre grejer kring insektsätande:

    - naturligt -
    Vad skulle det va för mer naturligt att äta t.ex. nötdjur som stått i trånga bås och äter spannmål istället för deras naturliga kost gräs? För att inte tala om ankor som inte ens sett vatten innan slakten?

    - anpassning och strutsen inom oss -
    Underskatta sen inte oss människors underbara förmåga att anpassa oss! Många saker verkar konstiga innan vi vänjer oss. Angående tanken att insekter är äckligt, det tycker de flesta som äter den också när de ser hur den görs! Slakterier, inälvor... det är mycket som är äckligt om man tänker efter. Gör korv/färs/kroketter på insekterna säger jag.

    - hållbart ätande -
    Vår nuvarande köttkonsumtion är inte hållbar ur resurssynpunkt, alltså måste vi äta mindre kött. Mer fisk än nu kan vi som det verkar inte heller äta. För protein får vi vi äta mer av en eller flera av följande:
    - vegetabiliskt: bönor, linser, nykommlingen alger
    - förädlade/kemiskt framställda produkter som tofu, Quorn etc.
    - insekter, vilka verkar gå att odla utan större hälso- och miljömässiga nackdelar
    - vilt kan vi tyvärr inte täcka dagens konsumtion med, men det kan kanske öka en del, t.ex. vildsvin i Sverige.

    hälsningar Anders

    SvaraRadera
  3. Hej, jag skulle vilja ta upp tre grejer kring insektsätande:

    - naturligt -
    Vad skulle det va för mer naturligt att äta t.ex. nötdjur som stått i trånga bås och äter spannmål istället för deras naturliga kost gräs? För att inte tala om ankor som inte ens sett vatten innan slakten?

    - anpassning och strutsen inom oss -
    Underskatta sen inte oss människors underbara förmåga att anpassa oss! Många saker verkar konstiga innan vi vänjer oss. Angående tanken att insekter är äckligt, det tycker de flesta som äter den också när de ser hur den görs! Slakterier, inälvor... det är mycket som är äckligt om man tänker efter. Gör korv/färs/kroketter på insekterna säger jag.

    - hållbart ätande -
    Vår nuvarande köttkonsumtion är inte hållbar ur resurssynpunkt, alltså måste vi äta mindre kött. Mer fisk än nu kan vi som det verkar inte heller äta. För protein får vi vi äta mer av en eller flera av följande:
    - vegetabiliskt: bönor, linser, nykommlingen alger
    - förädlade/kemiskt framställda produkter som tofu, Quorn etc.
    - insekter, vilka verkar gå att odla utan större hälso- och miljömässiga nackdelar
    - vilt kan vi tyvärr inte täcka dagens konsumtion med, men det kan kanske öka en del, t.ex. vildsvin i Sverige.

    hälsningar Anders

    SvaraRadera