måndag 9 december 2013

Pest eller kolera?

Frågan är vad som är bäst, egentligen ...

Ta medicinen tidigt på kvällen = snabbare stickningsprocedur (troligtvis pga mindre trötthet och mer styrka), mer biverkningar vid läggdags vilket leder till få timmars sömn, få biverkningar under efterföljande dag.

Eller ...

Ta medicinen sent på kvällen = långdragen stickningsprocedur, få biverkningar vid läggdags vilket gör att nattsömnen blir hyfsat god, massor av biverkningar efterföljande dag.

Nu har jag egentligen bara testat att ta medicinen tidigare under en vecka, så egentligen kan jag väl ännu inte dra några slutsatser. Min just efter det här testet, så blev faktiskt resultatet så som jag beskriver här ovan.
Dels blev jag riktigt förvånad över hur fort det gick att avfyra injektionsnålen. Plötsligt var den inne i låret, vilket är en himla skillnad mot den halvtimme som det annars brukar ta. Jag bara gapade när jag upptäckte hur enkelt det gick.
MEN ... när det sedan blev dags att lägga sig några timmar senare, så upptäckte jag vissa nackdelar med att ta medicinen så pass långt innan läggdags. Jag hade ju nämligen börjat få väldiga biverkningar ... ont i kroppen och en extrem frossa. Jag lade mig först med nattlinne, men efter en stund var jag tvungen att ta på mig pyjamasbyxor också. Jag frös ju så.
Det hjälpte dock inte. Jag frös fortfarande massor, så efter att ha legat en bra stund i hopp om att ändå kunna somna, så beslöt jag mig för att ta på mig en kofta också. Jag skulle ändå upp och kissa, så då tog jag på mig koftan på väg tillbaka från toaletten.
Då blev jag åtminstone lite varmare under mitt duntäcke, men eftersom jag hade så otroligt ont överallt, så tog det ändå länge för mig att somna. Så småningom lyckades jag väl, men tyvärr fick jag ju då inte särskilt många timmars sömn.
Dock vaknade jag upp i princip biverkningsfri, vilket är väldigt ovanligt dagen efter medicineringen. Det kändes väl lite segt, förstås, men inte alls som vanligt. Dessutom gick de få biverkningarna som jag hade så gott som helt över under dagens lopp. Det är inte heller särskilt vanligt.
Jag kände mig ju till och med så bra att jag orkade med ett 45-minuters zumbapass och DET orkar jag INTE med alla andra måndagar.

När jag tar medicinen i "vanlig" tid, dvs strax innan läggdags, så brukar det ta en hel evighet att få in nålen i låret. Jag velar massor och när jag väl försöker trycka, så sitter knappen så hemskt hårt fast att inget alls händer. Jag trycker och trycker och trycker, men ingen nål skjuts iväg.
Tillslut lyckas det dock och äntligen kan jag gå och lägga mig! Väl till sängs, så hinner jag aldrig riktigt få några extremt jobbiga biverkningar innan jag somnar. Jag brukar nog oftast då somna rätt fort och sover sen väldigt skönt under natten. Kanske lite skönare än vanligt, till och med.
MEN ... så vaknar jag sen upp med världens biverkningar ... ont överallt, trött, seg och huvudvärk ... och jag får därmed en otroligt dålig start på veckan.
Dessa biverkningar kan sedan sitta i under flera dagar, om jag har otur, fast för det mesta känns det väl rätt okej redan på tisdagen. Men måndagen känns oftast riktigt skit.

Så ... är detta nu en tillfällighet, det här med skillnaderna i den tidigare medicineringstidpunkten? Eller kommer det bli likadant om jag även nästa vecka testar att ta medicinen tidigare på kvällen?
Och om det nu ger samma resultat, vilken variant är då bäst att köra på? Tidigt eller sent? Sova gott eller sova dåligt? Ha en skitdag eller ha en bra dag?
Känns lite som att välja mellan pest eller kolera ... för MIG. Min man skulle nog dock föredra den varianten jag nu senast körde på, för det orsakar minst besvär för honom. Jag gnäller mindre vid medicineringen och mår bättre dagen efter. Att jag själv sen mår skit under natten, är ju mest bara jag själv som blir berörd av.
Men det känns inte helt enkelt ...   

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar