måndag 1 oktober 2012

Om folk bara visste ...

Ibland kan jag bli så otroligt irriterad när jag läser tidningarnas insändare eller mess och ser folks benägenhet att yttra sig i ämnen som de inte har en blekaste aning om. De tar för givet saker och uttalar sig om sådant som de egentligen har fått totalt om bakfoten. De är upprörda och arga över något som de tror är sant och går till rejäla personangrepp på personer som de aldrig har träffat eftersom de via media har fått en viss bild av personen och för att de dessutom tolkar allt på sitt eget sätt. Inte nog med att de går till personangrepp ... de vågar ju dessutom inte ens stå för sina åsikter, utan går till attack anonymt. Det tycker jag är väldigt fult. Under signatur, så kan man ju säga precis vad som helst och vara precis hur elak man vill mot vem som helst utan att någon får reda på vem du är.
Egentligen tycker ju inte jag om att man är elak över huvud taget och gillar inte alls när man går till personangrepp ... inte ens om det kanske är befogat. Men ... om man har en grund för anklagelserna och om man vågar stå för sina åsikter ... då kanske det kan vara lite mer okej i alla fall? Men om man kommer med rejäla personangrepp och kommer med påstående som grundar sig i okunskap om hur saker och ting fungerar och när man egentligen inte alls vet man pratar om ... då blir jag riktigt irriterad.

I morse var det till exempel en insändare i tidningen, där personen klankade ner på stans politiker ... att de har suparfester, typ, istället för att lägga pengarna på de som verkligen behöver det och så påstod människan att de fick en massa lön som politiker i stan. Öh ... jaså? Vilken lön då, om jag får fråga? Är det någonting som folk verkligen tror? Att kommunalpolitiker tjänar en massa pengar?
Jag kan då berätta att inte en enda av de styrande i staden får någon lön ... varken här i Mariehamn eller i någon annan kommun på Åland. Man får mötesarvoden ... och det är då rakt inte någon häv summa med tanke på all tid de lägger ner på sina uppdrag. Jag skulle säga att de faktiskt jobbar nästintill ideellt. Det är verkligen en skitsumma de får om man räknar med all fritid som offras.
Jag tror knappast att dessa människor som går till angrepp skulle vilja byta med politikerna. Om de bara visste hur mycket de faktiskt offrar för att få vara med i politiken ... för att få vara med och påverka om hur vår och deras nutid och framtid ska se ut. Om de bara visste hur många timmar som läggs ner på att få till alla beslut. Om de bara visste hur många timmar som läggs ner på att läsa igenom föredragningslistor eller hur många kvällar och helger som spenderas med en telefon i handen.
Inte tror jag heller att så många skulle uppskatta all den offentlighet som tillkommer. Allt man säger och allt man gör riskerar att hamna i tidningen. Alla "felaktiga" beslut riskerar att bli förstasidesnyheter med en efterföljande hetsjakt. Hur många är alls starka nog att stå ut med något sådant? Knappast de som skriver anonyma insändare i tidningen, i alla fall. Det verkar ju livrädda för att stå för vad de tycker, så knappast att de skulle klara av ett öppet mediadrev.
Nej ... om folk bara visste hur mycket våra politiker verkligen offrar ... hur mycket obetald fritid de lägger ner för att de tror på något. De vill inte bara tyst sitta och titta på och gnälla ... utan de vill själva kunna förändra sitt samhälle ... och påverka. Hade de gjort det för pengarna, så hade det knappast funnits många kommunalpolitiker över huvud taget. Mötesarvodena de får är bara en droppe i havet jämfört med hur mycket de faktiskt sätter på spel. Att då komma och säga att de får en massa höga löner och kan sitta och leka med andras pengar ... som jag vet är rent och skärt skitsnack ... gör mig riktigt upprörd.
Få personer skulle vilja byta plats med dem, så därför kan jag känna att kritiken folk ger är så fruktansvärt orättvis.
Jag vet hur det är att leva med en högt uppsatt politiker och jag vet hur mycket tid som verkligen läggs ner på politiken ... så därför vet jag också att det inte alls är så enkelt som folk verkar tycks tro.
Var glada över att det finns folk som verkligen ställer upp på detta! Var glada för att det finns folk som frivilligt ställer upp på att vara allmänt villebråd i dessa spartider! Var glada för att någon vill ta ansvar och som inte är rädd för att förklara alla dessa obekväma inbesparingar. Var glada för att dessa människor finns!
Men ... det verkar vara så enkelt för folk att hitta skuldbockar. Politikerna har ju själva valt att ge sig in i det "kallet", vilket givetvis är sant ... och då är det så enkelt för människor att ge sig på dessa frivilliga "offerdjur".
Jag förstår ju att man egentligen inte borde bry sig. Särskilt lätt borde det ju vara att ignorera anonyma mess eller insändare. Men ändå kan jag inte låta bli att uppröras över folks okunskap och känner att anklagelserna är totalt felaktiga och orättvisa. De verkar tro att det är så himla enkelt och att det är en riktig dans på rosor att vara politiker. Men knappast skulle de vilja byta med dem. En som inte ens vågar skriva under med sitt eget namn, skulle knappast heller våga ge sig in i politiken. No way!
Var då glad över att det faktiskt finns folk som ställer upp på detta ... som frivilligt ställer upp på att ge sig in i denna offentlighet som politiken innebär. Om ni bara visste hur mycket tid dessa människor lägger ner på att försöka göra allt så bra som möjligt för vårt samhälle. Om folk bara visste.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar