söndag 20 januari 2013

Gratis MS-tidning för barn/ungdomar

För ett tag sedan så skickade jag in en beställning på en serietidning ... en serietidning som handlade om MS. Den skulle vara helt kostnadsfri, så jag tänkte "Why not?" Det kunde ju kanske vara intressant för barnen att läsa och få MS förklarat på ett enkelt sätt.

Hur som helst, så kom tidningen hem häromdagen och redan samma kväll läste jag ut den. Den var ju inte särskilt svårläst, så den gick fort att beta igenom. ;-)

Boken (eller serietidningen, rättare sagt), heter "Vad händer med Oscars mamma?" och handlar om att en bunt rymdhjältar ska förklara Multipel Skleros för Oscar, vars mamma precis fått MS.
Medikidz, som ger ut tidningen, har tydligen en hel serie tidningar där de förklarar olika sjukdomar/tillstånd för barn och ungdomar på ett lite enklare och mer lättsamt sätt ... och detta var då tidningen som handlar om MS.


Personligen, så tyckte inte jag att den här tidningen var särskilt bra. Jag tyckte att den var lite FÖR generell och att de dessutom förskönade sjukdomen en hel del. Jag tyckte inte att man riktigt fick ett grepp om vad MS verkligen ÄR och hur sjukdomen kan påverka. Visst förklarade de väl enkelt vad det är som händer, men själva symptomen var inte särskilt väl beskrivna. Visst ... MS kan ju te sig väldigt olika ... men ändå kändes det som att de rejält förskönade vanliga symptom. Till exempel stod det knappt något alls om känslobortfall eller domningar, utan de benämnde det mer som pirrningar (vilket man förvisso också kan ha, men ändå är en rejäl skillnad mot när man känner sig totalt "bedövad").
Sen fick man av tidningen den uppfattningen att om man har skovvis MS, så är man helt symptomfri mellan skoven. Det stämmer ju inte riktigt, eftersom man ofta kan ha kvar restsymtom från skoven. Jag har ju till och med fortfarande kvar spår från mitt första skov för drygt 5 år sedan, som jag känner av alla dagar. Men enligt tidningen var det enbart om man hade progressiv MS som man hade kvar besvär mellan skoven. Visst ... jag förstår ju att de kanske inte ville gå in på för mycket detaljer ... men jag kände ändå att detta gjorde att jag knappt kände igen mig alls och att tidningen inte kändes så extremt informativ. Sättet de förklarat händelseförloppet i kroppen, tyckte jag dock var bra. De förklarade vad det är som händer när man får skov ... att man har för mycket försvarare (vita blodkroppar) som tänker lite fel och angriper sådana som de egentligen borde skydda. Den delen var pedagogiskt förklarat. Men i övrigt tyckte jag inte den här tidningen var särskilt bra.

Fast ... helt värdelös, var den ju ändå inte. Den är ju riktad till barn och ungdomar och kanske att de kan få upp intresset lättare av en sådan här typ av tidning? Den är ju enkel att läsa och man kan nog förstå rätt bra.
Om du vill beställa tidningen, så kan du göra det Härifrån.

Det finns dock bättre MS-böcker för barn, enligt mitt tycke. För något år sedan så beställde jag hem "Benjamin-min Mamma är Speciell" ... också den var gratis för mig. Den kunde man då beställa via MS-portalen, men nu verkar visst den web-sidan vara stängd, så om man vill ha tag i den boken får man i så fall försöka hitta den på annat håll.
Den boken tyckte jag var mycket bättre ... och klart mer informativ. Den var dock mer känslosam och faktiskt så började jag grina när jag läste den. Det var väl egentligen en avsevärd skillnad mellan dessa två barnböcker ... Tidningen kändes mer hård och steril ... och kanske mer riktad till pojkar? Benjamin-boken var mer mjuk och känslosam ... och kanske mer riktad till flickor? Den uppfattningen fick i alla fall JAG.
Fast trots att mamman i Benjamin-boken, inte var särskilt lik mig, vad gäller symtom och sådant, så kände jag mig ändå mer hemma i den boken. Symtomen kanske inte var helt lika, men känslorna stämde nog rätt väl. Därför berörde den mig mycket mer.
I den här actionhjälte-tidningen fick man knappt höra mamman över huvud taget och antagligen var det därför som den kändes så hård och som om den inte alls berörde mig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar