söndag 5 februari 2012

Ny president!

Så har Finland fått en ny president ... och jag har för första gången i livet varit med om att rösta i ett presidentval. Det är ju lite coolt, faktiskt. Jag är ju numer finsk medborgare, så då får man ju sådana privilegier. Jag är ju dessutom svensk medborgare fortfarande, så jag får även rösta i det svenska riksdagsvalet.
Valdeltagande på Åland, var i denna andra omgång av presidentvalet, endast 55,8 % ... vilket är rekordlågt. Det tycker jag är helt otroligt. Jag fattar inte hur man kan vara så ignorant och strunta i sådana här viktiga saker. Sen kommer de väl gnälla efteråt att det var fel person som vann. Ålänningar älskar att gnälla ... och skicka anonyma mess till tidningarnas messa-spalter.
För mig är det en självklarhet att rösta. Det är en självklar rättighet och jag skulle aldrig över huvud taget komma på den tanken att utebli från att ge min röst i ett val där jag är berättigad att rösta i. Jag blev ju finsk medborgare så snart det bara gick ... enbart på grund av att jag ville kunna rösta i alla val.
Faktum är att jag har röstat i alla val som jag kunnat sedan jag blev myndig. Jag röstade till och med i kyrkovalet ett år ... medan vi fortfarande bodde i Sverige.
Jag tycker ju som så att om man inte röstar, så förbrukar man sin rättighet till att gnälla på resultatet sen efteråt. Men har man däremot röstat och valresultatet inte gått sin egen väg, då kan man få gnälla om man vill. ;-) Så anser i alla fall jag.

Nå ... nu var det alltså presidentval i Finland och eftersom Tarja Halonen suttit den maximala längden en president kan sitta, så var det då klart att det skulle bli presidentbyte i år. Då ingen kandidat fick mer än 50% av rösterna i den första valomgången, så blev det därför ett val till mellan de två med flest röster ... och segrande ur denna omgång, gick då den förhandstippade Sauli Niinistö, från Samlingspartiet. Hann vann överallt utom på Åland, där Pekka Haavisto fick de flesta rösterna. Haavisto representerar de Gröna och är öppet homosexuell och lever tillsammans med en man.
Men nu vann alltså Herr Niinistö, vilket innebär att Samlingspartiet nu innehar både presidentposten och statsministerposten i Finland. Inte helt konstigt, egentligen, eftersom det blåser friska blåa vindar genom hela Europa just nu ... och har så gjort en längre tid.
Jag tror nog att han kommer bli en väldigt bra president och han säger att han ska vara hela Finlands president ... således även Ålands (även om Ålänningarna verkar vilja hålla sig utanför sådant här helt).

Så vid nästa självständighetsbal är det Sauli Niinistö och hans fru som kommer att få stå timtals och skaka hand med alla gäster. Ingen avundsvärd uppgift, så det blir väl skönt för Tarja Halonen att slippa i fortsättningen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar