tisdag 28 maj 2013

Mina råd!

Som jag sa för några veckor sedan ... "Jag ÄR verkligen bra på att gå ner i vikt!"
När jag är motiverad, så funkar det verkligen hur bra som helst. Nemas problemas! Lätt som en plätt! "Min" viktminskningsmetod funkar verkligen superbra ... om man väl håller sig till den och är konsekvent. Då klarar man av att gå ner i vikt utan att man behöver lida alltför mycket.
Detta har jag ju återigen fått bevisat för mig nu. Det ÄR verkligen inte särskilt svårt!

Nu kanske det finns en del som himlar med ögonen och tänker: "Jo, pyttsan! Lätt för dig att säga! Du, som har klarat AV att gå ner i vikt! Jag har minsann försökt med ALLT och för mig funkar det inte över huvud taget eftersom jag antagligen har fel på ämnesomsättningen!"

Jag kan faktiskt förstå de tankegångarna. Det kan jag verkligen. Jag funderade nämligen själv i de banorna för inte alltför länge sedan. Det senaste året har jag försökt att minska på kosten åtskilliga gånger, men istället för att gå NER i vikt, så ÖKADE jag och jag förstod inte alls vad jag gjorde för fel. Det funkade ju tidigare, så varför funkade det inte NU? Då tänkte jag ju att jag måste ha fått nåt mer fysiskt fel ... som hindrade min kropp från att gå ner i vikt. Jag tyckte ju att jag knappt åt någonting alls, men ändå gick jag inte ner. VARFÖR?
Men nu, när jag kört med den här kaloriräkningsappen ett tag, så har jag kommit på vari felet låg. Felet låg inte i någonting fysiskt, utan det största felet låg nog snarare i konsekvens och självkontroll. 
På vardagarna var jag antagligen hyfsat "duktig", men däremot tror jag att jag slarvade alltför mycket på helgerna. Jag har ju liksom som måtto att jag SKA kunna äta allt och att jag SKA få unna mig godsaker, men jag tror att det ändå blev lite väl mycket av sådana extragrejer på mina ätardagar.
Så hade jag ingen riktig kontroll på hur mycket jag stoppade i mig och därför blev det nog lite mer av en chansning. Inte vågade jag ju ställa mig på vågen heller, så därför fanns ingen som helst kontroll på hur min "viktminskning" gick. Fast jag visste ju att det gick åt helt fel håll eftersom mina kläder blev allt mindre. ;-)

Men så började jag ju nu med den här appen i början av maj (den 5:e, för att vara exakt) och nu har jag stenkoll på precis allt som jag stoppar i mig. Jag skriver upp varenda grej och kan dagligen följa hur jag ligger till vad gäller kaloriintag. Det är något som passar mig riktigt ypperligt. Jag känner mig väldigt trygg när jag har den där kontrollen. Då kan jag ju direkt se om jag "har råd" med en mjuk smörgås på kvällen eller om jag bara ska ta en surskorpa. 
Kanske låter detta hur tråkigt och hur strikt som helst, men jag VILL verkligen klara av detta nu och då känns det fruktansvärt skönt att ha den här appen som ger mig den kontrollen jag så väl behöver.


Gårdagens matintag, såg t ex ut så här
Hittills har i det i alla fall funkat helt okej. Jag har ju gått ner alla tre veckor, så det får jag väl känna mig nöjd med. Den totala viktminskningen är nu 3,2 kg, vilket innebär ett snitt på ca 1 kg i veckan. Om detta står sig så kommer jag hamna på rätt sida BMI redan nästa vecka, så jag får väl kämpa på lite extra den här veckan. ;-)
Faktum är att den här tredje veckan har känts betydligt svårare än de första två veckorna. Jag brukar i vanliga fall gå ner massor på vardagarna, så att jag har lite marginal inför helgen. Men den här veckan funkade det inte riktigt lika bra. Därför fick jag ju försöka hålla igen lite extra sen även på helgen ... och då lyckades jag ju tillslut att gå ner i vikt och hade tappat 0,6 kg sedan förra tisdagen (har ändrat vägningsdag till tisdagar, eftersom det känns som en bättre dag att väga sig på).

Eftersom jag anser att jag är hyfsat bra på det här med viktminskning, så tänkte jag nu delge lite råd för sådana som är öppna för det (tror inte att alla människor vill ha råd och/eller pekpinnar) ...
Många som försöker gå ner i vikt gör det på totalt fel sätt. De kanske säger: "Nu ska jag sluta äta godsaker", "Nu ska jag sluta dricka läsk", "Nu ska jag sluta äta ost", "Nu ska jag sluta äta mackor" eller att de vill sluta med någon annan "last" som de har, men som de innerst inne egentligen inte vill försaka.
Mitt råd till er är detta: SLUTA INTE!
Oftast funkar det bara någon vecka. Sedan blir suget alltför stort och man kommer tillbaka till kosten man hade innan man försökte sluta. Det blir en alltför stor uppoffring. Älskar man mat och godsaker, så känns det fruktansvärt jobbigt att under en lång tid framöver inte över huvud taget få stoppa i sig det som man älskar allra mest. Då blir det inget kul att gå ner i vikt. Då blir det bara en oerhörd pina och dömt att misslyckas.
Däremot kan man sätta lite regler över vad som är tillåtet, när det är tillåtet och hur ofta det är tillåtet. Om man har dessa regler blir det SÅ mycket enklare.
För egen del, så har jag dessa regler just nu: På onsdagar får vi fikabröd på jobbet. Det är tillåtet för mig att äta oavsett vad det är för något. Sedan kanske jag bara tillåter mig själv att ta en halv, beroende på vad det är för typ av fikabröd (som morotskakan förra veckan ... den tog jag en halv av). Jag har även tillåtelse att äta efterrätten när det är soppa till lunch på jobbet. 
Sen tillåter jag ju mig lite extra godsaker på helgen. Dock inte MASSOR, utan lite grann extra ... och helst ska dagens kalorinivå inte överskridas. 
Där kommer vi då till det andra rådet: Räkna kalorier! Jag vet att många antagligen tycker att detta är väldigt gammalmodigt, men kalorier är verkligen något som jag tror på. Kalorier och tallriksmodellen (om än med något färre kolhydrater, om möjligt). Det finns väldigt enkla appar idag, som håller reda på kaloriräkningen åt dig. Skriv bara in vad du ätit, så fixar appen resten, typ. Själv använder jag mig av Fatsecret. Den appen är helt gratis och man har tillgång till allt utan någon som helst kostnad. Man skriver även in sin träning och sömn i programmet. Superenkelt!

Om man följer dessa två enkla råd, så är man absolut en god bit på vägen. Dessutom är råden också lite sammankopplade. Om man har koll på sitt kaloriintag, så kanske man upptäcker att man faktiskt har "råd" med en glasstrut en vanlig vardag. Idag ligger jag till exempel VÄLDIGT bra till, så idag skulle jag lätt kunna äta två Magnum Classic-glassar och ändå få lite kalorier till godo. Men det gör jag naturligtvis inte. Istället tar jag nog nåt lite lättare ikväll och spar resten av kalorierna till en annan dag ... eller till en förhoppningsvis snabbare viktminskning. Men vad jag menar är att man absolut inte behöver svälta för att gå ner i vikt och man behöver absolut inte försaka allt man tycker är gott. 
Jag älskar att njuta av livet och jag älskar att äta och dricka gott och skulle aldrig vilja leva ett liv där jag var tvungen att försaka allt sådant. Därför tar jag hellre LITE av det goda än ingenting alls.
Sen är det klart att det är en fördel om man har en hyfsad karaktär också, så att man klarar av att säga nej till sig själv ... innan man vräkt i sig en hel chipspåse eller före man stoppat i sig en hel chokladkaka. Man måste kunna säga: "Nu tar jag bara så här många gram och sen ingenting mer". Där måste man vara strikt ... och för mig är det enklast att plocka till mig den mängd jag ska äta på en gång och sedan hålla mig till det och inte ta någonting mer.
Men klarar man av den biten, så borde detta funka även för andra än för mig. ;-)

1 kommentar :

  1. Super bra tips !! Kör något liknande , äter vad jag vill men försöker tänka på att äta mindre portioner men oftare . Dessutom tränar jag , går , springer och kör några program här hemma . Har gått ner 6 kg sen i påskas och börjar känna mig nöjd med vikten men vill forma kroppen mer nu så nu gäller det och träna mer muskler :-)
    Det är kul när man ser skillnad tycker jag
    Kram Anna

    SvaraRadera